sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Juhannusviikko meillä

Nyt tulee piiiiitkä postaus kuvia, kertokoot ne puolestaan, mitä täällä on puuhailtu lomalaisten kanssa.
Ensinnäkin päästiin vihdoinkin katsomaan sisältä vasta restauroitua basilikaamme (kuvia voi klikata isommaksi). Alkuperäisestä Pyhän Augustinuksen basilikasta on jäljellä enää raunioita, tämän uuden rakensivat ranskalaiset entisen läheisyyteen kukkulalle, josta se hallitsee upeasti nykyistä Annaban kaupunkikuvaa. Rakennuksen peruskivi muurattiin 1881 ja 19 vuotta sitä kesti rakentaa.
Restaurointi aloitettiin kolme vuotta sitten sekä ulkoa että sisältä, siihen tarvittavat 5 miljoonaa euroa kerättiin lahjoituksilla. Valtava työmäärä, kun koko rakennus oli jo pahasti vaurioitunut ja vettä satoi talvisin jo sisälläkin. Työn hoitivat ranskalaiset ja nelisenkymmentä algerialaista arkkitehtiopiskelijaa sai samalla koulutusta restaurointiin.

 Sisäänkäynnin puolelta yläosa kellotorneineen.

 Näkymä alttarille. Arkkitehtuuri on pyritty säilyttämään roomalaisen ja arabo-berberiläisen sekoituksena, mitä se oli alunperinkin Augustinuksen aikaan.

Annaban kirkko kuuluu Constantinen ja Hipponen hiippakuntaan ja sitä hallinnoi Maltan augustinolaiset. Luterilaisen silmiin kirkko vaikuttaa aika koristellulta, mutta aika vähäistä kuitenkin verrattuna katolisiin rakennuksiin yleensä. Tänne kokoontuu vuosittain muutama sata kristittyä mm. jouluyön messuun. Kirkko on avoinna vierailijoille lauantaita lukuun ottamatta joka päivä.

Oliviipuusta veistetty 150-vuotias Neitsyt Maria. Patsaita oli lukuisia, mutta ei mitenkään häiritsevän paljon.

Lasimaalauksia restauroitiin uusiksi pala palalta käyttäen alkuperäistä mallia ja mahdollisimman paljon alkuperäistä materiaaliakin. Kirkossa on kaikkiaan 130 lasimaalausta, joten pikkutarkkaa hommaa riitti. Osa lasimaalauksista on 1800-luvun lopun ornamenttia, osa Augustinuksen elämää kuvaavaa. Vastavaloon en sitten onnistunut niistä kuvia saamaan, argh. Seinillä kiersi reliefitauluina Jeesuksen elämäkerta.

Basilika kuvattuna takapuolelta vanhainkodin pihasta.Käytiin siis katsomassa myös orpojen vanhusten laitosta, jota ylläpitävät katoliset nunnat les Petites Soeurs des Pauvres, köyhien pienet sisaret. Hoitola toimii täysin lahjoitusten avulla, muslimit mielellään auttavat heitä niin rahallisesti kuin muutenkin.



Piha oli oikein viihtyisä palmuineen ja patsaineen. Alin patsas Jeanne Jugan, joka perusti sisarten järjestön vuonna 1839. Nyt en muista oliko heitä viisi vai seitsemän nunnaa tällä hetkellä, jotka tätä pitävät yllä, ja lukuisa joukko paikallisia vapaaehtoisia. Vanhuksia oli hoidossa 40. Algeriassahan ei lain mukaan saa vanhuksia laittaa hoitolaan, jos on lapsia elossa, mutta nykyään tätäkin lakia törkeästi rikotaan, jotkut jopa ovat hylänneet vanhempansa tien penkalle, josta joku armelias sielu saattaa sitten pelastaa hoitolaitokseen.
Tämä hoitola oli muuten oikein kodikas ja varmasti koko Algerian puhtain paikka. Tiedä vaikka itsekin siellä joskus asustelisin. 

Sitten vähän maallisempiin visiitteihin...


Siinä on yksi niistä yhdeksästä kuumasta lähteestä, jotka valuvat tuon kallion päältä alas. Pienestä reiästä jostakin syvältä se pulppuaa 97-asteisena. Joskus aikaisemmin olemme siinä keittäneet kananmuniakin. Nyt oli kuuma päivä ja tuolla se tosiaan tuntui, ei kyllä tehnyt mieli enää terveyskylpyyn kylpylän puolelle. Rikkipitoinen vesi myös lemusi kiitettävästi.

Jossakin välissä osui kohdalle Annaban  kesäkauden avajaiskulkue. Siinä marssivat kaikki kaupungin lasten ja nuorison erilaiset seurat ( joiden olemassaolosta en ole edes ollut tietoinen) ja kaupungin muutkin järjestöt ja palvelulaitokset. Ja tietysti myös folklorea Saharasta asti. Musiikkia ja pyssyjen pauketta, mökä oli mahtava. Ei vähään aikaan sen jälkeen korvat toimineet.

 Ehdottomasti paras joukkue oli puhtaanapitolaitoksen pojilla, jotka rymistelivät ohi roskapyttyineen :)

Nämä pojat halusivat ehdottomasti esitellä itsensä, olivat tulleet El Milasta paikallispuvuissaan.

Kotona on myös puuhasteltu ahkeraan, jätin puutarhahommia vieraillekin, ettei tule aika pitkäksi. Vävy oli lupautunut 'ajamaan nurmikon', ei vaan tiennyt etukäteen miten hieno masiina meillä onkaan.

Juotavatkin piti itse riipiä puista.

Elävää ravintoa tarjolla. 
 Juhannuskokko poltettu.

Ja tottakai ollaan myös katsottu jalkapalloa!  Ainakin siihen  asti, kunnes saatiin digiboxi tyhjennettyä kaikista kanavista. Onneksi sentään löysin yhden saksalaisen ilmaiskanavan ja voin seurata Algerian matsia Tinan  kanssa. Kumpikin ymmärretään yhtä paljon saksaa.


Haikarat ovat jo pesineet ja poikaset valmiita lähtemään. Minäkin jätän nyt pesäpuuni vähäksi aikaa ja siirryn suomalaisiin maisemiin. Villasukat on jo pakattu.

Kuulumisiin taas joskus ja oikein hyvää kesää kaikille!

lauantai 7. kesäkuuta 2014

Mä ja Aatu Avulias


Meidän  valkeat kesäyömme... No, on kuitenkin kesä. Vettä sataa vain silloin, kun on sopivasti saanut pestyä matot.  Ai että tuli huonosti pestyä?   Hiekkapuhallus tunnetusti puhdistaa syvältä, varsinkin kun hiekan sekoittaa veteen. Uudelleen virutus on tehtävä itse. Viruttaminen on meillä päin huuhtelua eikä mitään venyttämistä, matot on jo valmiiksi tarpeeksi pitkiä.

Kolmen ja puolen kilon käsipainot. Muskeleita on paras kehittää itselle, siivousta silmällä pitäen.  Usein olen käyttänyt apuna Mösjöön  muskeleita, mutta pyytänyt en ole sen jälkeen kun hän hinkkasi kylpyammeesta emalitkin lähes olemattomiin. Nyt häneen on taas iskenyt joku harvinainen supersiivouskärpänen. Apua, millä magialla sen saisi karkotettua! Kohta on maalitkin kaapittu seinistä!
Ja tiedättehän ne eräänlaiset aatut... hei, annatko sitä, onko meillä tätä,  siirrätkö tuota, vie, tuo,  tuu kattoon, eiks oo puhdas!!!!! Kiva sitten hypellä ylös alas  ihailemassa miehen kätösten tuloksia, kun itse vaikka roikkuu tikkailla katon rajassa ja yrittää pestä ikkunoita. Aaaargh!

Ei tehonnut, vaikka kiivettiin kukkulan noitaluolalle ja salaa lauleskelin loitsuja. Olisi pitänyt uhrata lisäksi  kana ja maalailla hennakuvioita kallioon. Kumpaakaan ei ollut mukana. Kana kyllä oli jääkaapissa, mutta valmiiksi kuolleena, sentään, odottamassa viimeistä voitelua.


 Melkein meni lonkatkin sijoiltaan kaltevalla pinnalla kiipeillessä, ja kuumakin oli... valivali.


Sitten meille vielä meinasi tulla tämmöinenkin! Äitinsä hylkäämä koiravauva, jonka aatu tietysti pelasti ja opetti tuttipullolle (ja kukahan vaan muukin suurimman aikaa). Onneksi se löysi uuden kodin yksinäisen puutarhurin luota, huh helpotus!  Tina olisi kyllä mieliisti ominut vauvelin itselleen, omistansa on jo aikaa muutama vuosi.

Mutta nyt on rauha maassa ja siivot tehty ja voipi hymyillen ottaa lomalaisia vastaan. Puutarhassa riittää heillekin hommia, jos aika käy pitkäksi. Sieltä saa vielä hyvin kerättyä lisää juhannuskokon aineksiakin, kun kaikki on kuivumaan päin. Tervetuloa!

Iloisia lomalaisia viime vuodelta :)

EDIT:  Bonuksena pakko vielä näyttää, miten aatu pesee roskapönttöä. Vaikka tiukkaa tekisikin, niin mieshän ei hevin luovuta.